2e Ring

De 2e ring is een paralleltraject van de Pilots omgevingsvisie, wat toegang biedt tot de kennisbasis zoals in het primaire traject met de pilots is ontwikkeld. Doel is het ontwikkelen en overdragen van kennis en het onderling in het netwerk van deelnemers uitwisselen van ervaringen over de thema’s. In de opzet van de 2e ring is een koppeling gelegd met de resultaten van de negen pilots via het principe van ‘buddy’s’: per thema zijn de pilothouders van het primaire traject verbonden aan de kennis-en leervragen van de deelnemers in de 2e ring.

Het traject van de 2e ring bestond onder meer uit Masterclasses. Tijdens het plenaire ochtenddeel van de eerste Masterclass – in het voorjaar van 2015 – zijn opgedane ervaringen uit het project gedeeld. In het middagdeel vormde de meest besproken thema’s vanuit de experts het onderwerp van het programma, dat werd aangeboden in verkiesbare parallelsessies.

De tweede Masterclass was meer vraaggericht opgezet. Voorafgaand aan de sessie werden deelnemers bevraagd om actuele kennisvragen ‘op te halen’. Deze vragen vormden de basis voor het programma van de tweede Masterclass, die zijn verzorgd door specifieke experts.


In de 2e ring zijn 19 (combinaties van) organisaties aangesloten, te weten:

Gemeente Terschelling;

Gemeente Molenwaard;

Gemeente Zutphen;

Gemeente Zwolle;

Provincie Flevoland;

Gemeente Heerhugowaard;

Gemeente Nijmegen;

Werkorganisatie Duivenvoorde (Gemeente Wassenaar en Voorschoten);

Gemeente Westvoorne;

Regio West-Friesland;

Gemeente Oude IJsselstreek;

Gemeente Baarle-Nassau;

Foodvalley;

Gemeente Oisterwijk;

Provincie Flevoland (windenergie);

Gemeente Pijnacker-Nootdorp;

Gemeente Houten, Bunnik, Wijk bij Duurstede;

Gemeente Hollands Kroon;

Gemeente Alblasserdam.